2. Het gezondheidsaspect - lichamelijk.


De uit het Taoïsme afgeleide bewegingsleer TCC is een aaneen schakeling van 65 bewegingen waarin op een evenwichtige manier gebruik gemaakt wordt van praktisch alle spieren.
Alle spieren worden op een evenwichtige manier met een zo efficient mogelijk energiegebruik gespannen en ontspannen. Het is de bedoeling dat de 65 standen in een continu vloeiende ritmische beweging in elkaar overgaan.
Bij TCC gebruiken wij de termen yin en yang. Spannen is yang en ontspannen is yin. Een beweging naar links is yang, naar rechts yin, enz.. De yin en yang bewegingen zijn evenwichtig in TCC aanwezig, waardoor yin en yang geladen energieën van het meridianen stelsel (stelsel van energie-rivieren in het lichaam) in balans gebracht worden. De energie in het menselijk lichaam is onder te verdelen in vier aspecten:

  1. Solide, bijvoorbeeld de botten en ons weefsel.
  2. Vloeibaar, zoals ons bloed, de lympfe, enz.
  3. Gasvormig; onze ademhaling.
  4. Electrisch, bestaande uit onze zenuwen en meridianen.

Alle vier hebben ze hun gezonde en ongezonde kant. Als deze vier aspecten met elkaar in harmonie zijn en functioneren als een onverdeeld geheel, noemen wij het lichaam gezond.

Een andere term die wij gebruiken is Chi, hetgeen levensenergie betekent. Chi wordt gevormd door:

  1. energie die wij bij de geboorte meekrijgen,
  2. de hemelse energie (zuurstof)
  3. en de aardse energie (eten en drinken).

Deze drie worden getransformeerd tot de levensenergie Chi. Chi is onzichtbaar, maar door het proces van leven en dood komt en gaat het en kan het waargenomen worden. Door beoefening van TCC wordt je zenuwstelsel gevoeliger, waardoor je je bewust kunt worden van je Chi: deze bewust kunt verzamelen in je onderbuik (onderste Tan T'ien) en daarna bewust kunt sturen door de meridianen. Alles in de natuur ontstaat en vergaat in een kringloop of beweegt in een kringloop. De Aarde draait om de zon, de zon om het centrum van de melkweg, enz.. Ieder levend en stervend organisme in de natuur is een deel van een voedsel (energie) kringloop en zo wordt ook het menselijk lichaam van energie voorzien door middel van diverse kringlopen.
De TCC bewegingen sluiten hierbij aan; ze bestaan uit ronde vloeiende bewegingen, uit cirkels en spiralen.

TCC en houding.
Een goede houding bestaat uit o.a. een rechte rug, de kin iets ingetrokken, het bekken gekanteld, het gewicht gelijkmatig verdeeld rond het middelpunt van de voet, de tong achter de tanden tegen het verhemelte om meridianen door te verbinden.
Deze houding is noodzakelijk voor een juiste energiedoorstroming.
Als alles in harmonie is, worden de organen goede opslagplaatsen van energie en kunnen de energierivieren vloeiend stromen. Als de energie in de meridianen niet vloeiend kan doorstromen ontstaat er op den duur een ziekte.
Specifieke bewegingen van TCC corresponderen met specifieke meridianen en organen, zodat de juiste energiedoorstroming gestimuleerd wordt. Eventuele blokkades worden hierdoor opgeheven, het genezingsproces wordt op gang geholpen.

TCC en ademhaling.
De gehele door ons onderwezen vorm van 65 standen wordt zo ontspannen mogelijk uitgevoerd. Met minimale, maar wel precies voldoende inspanning bewegen we heel langzaam. Daardoor wordt de ademhaling VANZELF rustig.
Zonder de ademhaling te forceren met ademhalingstechnieken gaat de ademhaling zich op den duur spontaan richten op de bewegingen van TCC. Op een gegeven moment merk je dat je vanzelf bij de ene yang beweging inademt (=yang) en bij de volgende yin-beweging uitademt (=yin). De ademhaling zakt vanzelf naar je onderste Tan T'ien, ofwel het zwaartepunt van het lichaam, vlak onder de navel (te vergelijken met de Chakra's bekend van het Hindoeïsme).

TCC en hart en longen.
Door de spieren langzaam en zo ontspannen mogelijk te bewegen, wordt de ademhaling vanzelf rustig en diep en .. het hart ontspant.
Bij sport daarentegen ademt men snel en slaat het hart snel.
Dit versterkt de long- en hartspieren en voorziet de spieren via het bloed van voldoende zuurstof etc.
Dit in tegenstelling tot TCC, waar juist een rustige en diepere ademhaling wordt gestimuleerd, waardoor er van de gehele capaciteit van de longen gebruikt gemaakt wordt.
Hierdoor komt er óók meer zuurstof in het bloed. Het hart blijft echter ontspannen, de bloeddruk normaal en de spieren worden op een natuurlijke manier van alle benodigdheden voorzien.
Mankeert er al iets aan het hart, de bloeddruk (te hoog of te laag) of aan de ademhaling (bronchitis, astma, etc.), dan wordt door TCC het genezingsproces optimaal gestimuleerd.

TCC en het afweermechanisme.
Vooral de westerse mens gebruikt meestal te veel kracht, houdt spieren gespannen als dat niet hoeft, hetgeen invloed heeft op de bloeddruk. De spieren hebben immers meer energie nodig omdat ze aangespannen zijn, gespannen voor de aktie die niet komt.
Ga maar eens bij jezelf na of bijvoorbeeld je nek en schouderspieren ontspannen zijn (kunnen zie niet nog een stukje zakken?), de spieren op de rug, buik, bovenbenen, gelaatspieren, etc..
Met aangespannen spieren bevindt je lichaam zich in het zogenaamde "vlucht-vecht-mechanisme", een alerte toestand waarin de spieren aangespannen zijn voor de aktie, de hartslag versneld wordt om de bloedtoevoer aldus te vergroten om de spieren van de nodige energie te voorzien. Er komt bloedsuiker vrij voor de spieren, de spijsvertering vertraagt of stopt om energie te besparen en het afweermechanisme (tegen ziekten) komt op een lager pitje.
Tevens krijgen de klieren het signaal om bepaalde hormonen te produceren (bijv. adrenaline), reageren de kringspieren en neemt het gezichtsvermogen af.
Met TCC ontspan je je spieren als er niets mee gedaan hoeft te worden en span je je spieren minimaal (genoeg) als er wat gedaan moet worden. De hersenen krijgen hiermee het signaal dat alles in orde is waardoor het "vlucht-vecht-mechanisme" uitgezet wordt.
Zodoende heeft TCC een genezend effect op kwalen en ziekten die met o.a. de hormoonhuishouding, bloedcirculatie, bloedsuikerge-halte, ogen, de spijsvertering, het afweermechanisme en de spieren te maken hebben.

TCC en de gewrichten.
Doordat er op een gezondere manier met de spieren omgegaan wordt, heeft dit ook een gunstig effect op de gewrichten.
Bij oudere mensen komt het voor dat er bijvoorbeeld te weinig "smeer" in het kniegewricht zit. Dit smeer dient als een soort kussentje, zodat de botten niet tegen elkaar schuren bij het buigen van de knie. Met te weinig smeer schuren die botten wel tegen elkaar, hetgeen pijnlijk is. Het gewricht slijt sneller en er ontstaan sneller ontstekingen. Bij TCC staat men met iets gebogen knieën.
Door aldus doorgezakt te staan versterken de bovenbeenspieren zich, waardoor het kniegewricht iets uit elkaar getrokken wordt (zoals het hoort). De bloeddoorstroming en chi-doorstroming verbeteren, waardoor een uiterst gunstig klimaat ontstaat voor het herstellen van de smeerproductie in de knieën. TCC leert de knieën gezonder te belasten. Op een vergelijkbare manier heeft TCC een gunstig effect op alle gewrichten. Ze gaan weer "gesmeerd" lopen.

TCC en de rug.
Ook de wervelkolom, die vaak scheefgetrokken wordt door onnodige spierspanning heeft veel profijt van het beoefenen van TCC.
Door de verbeterde doorstroming worden botten dichter en zwaarder, maar ook "buigzamer" zoals dit bij jonge mensen het geval is, de botten worden minder bros.

Tot zover een sumier overzicht van de effekten van TCC op onze lichamelijke gezondheid. De bovengenoemde effecten komt men ook tegen in de moderne fysiotherapie.
De "korte" TCC vorm van 65 standen is zo opgezet dat alle spieren, meridianen en organen op een evenwichtige harmonieuze manier aan bod komen. Het behoeft geen betoog dat TCC uiterst geschikt is als preventie tegen ziektes voor zowel jonge als oudere mensen.

Lees verder...